Ranskalainen tomaatti-vuohenjuustokeitto

Tomaatti-vuohenjuustokeiton ohje, joka toimii lämpimänä ja kylmänä

Yksi suosituimmista Stefin keittiön herkuista on tomaatti-vuohenjuustokeitto. Keiton maku on pehmeä ja vuohenjuusto tukee tyylikkäästi tomaatin makua. Tämä keitto sopii syötäväksi lämpöisenä tai kylmänä ja on aika täydellinen retkieväs. Ainoa negatiivinen puoli keiton valmistamisessa on, että Stefillä kestää tuhottoman kauan valita torilta tai tukusta juuri oikeanlaisia tomaatteja. Tämä sama ilmiö toistuu sekä Ranskassa, että Suomessa. Siksi reseptissä otetaan kantaa myös tomaattien valintaan.

 

Tomaatti-vuohenjuustokeitto vaatii oikeanlaisia tomaatteja

Valitse kaupasta keskikypsiä mehevän oloisia ja mahdollisimman punaisia tomaatteja 1,5 kiloa. Tee tomaatteihin ristiviilto, jonka jälkeen upota tomaatit runsaaseen kiehuvaan veteen, niin että tomaatit peittyvät. Tarkoitus ei ole jättää tomaatteja kiehuvaan veteen, vaan käyttää ne siellä noin 10-15 sekunnin ajan. Käytä apunasi lusikkaa, jolla nostat tomaatit varovasti vedestä. Tomaattien kuori alkaa kiehuvassa vedessä mennä itsekseen ryppyiseksi ja lähteä pois. Valuta tomaateista vesi pois ja laita ne hetkeksi kylmään veteen. 

Tee viilto kuorittaviin tomaatteihin ja laita kiehuvaan veteen


Siirrä kuoritut tomaatit riittävän isoon kattilaan ja hienonna ne sauvasekoittimella. Lisää kattilaan vettä 1/2 litraa (veden määrällä voit säädellä keiton paksuutta). Kypsennä keittoa reilu puoli tuntia pienellä lämmöllä sekoittaen koko ajan.

Lisää puoli teelusikallista suolaa sekä pippuria keittoon. Lisää tomaattikeiton joukkoon puolikas chèvre juustohalko (250g). Varmista, että chèvre-juusto on sulavaa tyyppiä. Jos et löydä kaupasta sopivaa juustoa, niin voit tilata sitä Ranskalaisesta Kyläkaupasta.

Lisää vuohenjuusto tomaattikeittoon

Juuston jälkeen lisää 2 ruokalusikallista créme fraichea, jonka päälle raasta hyppysellinen muskottipähkinää sekä basilikanippu. Sekoita tehosekoittimella. Keitä tomaattikeittoa hiljaisella lämmöllä kunnes keitto on tasaisen kermaista. Tässä kohtaa voi halutessasi lisätä myös puoli teelusikallista tryffeliöljyä joukkoon. Sammuta keittolevy ja anna jäähtyä 15 minuutin ajan. Et voilà, voit tarjoilla maistuvan keittolounaan basilikan lehdillä koristeltuna.

Lisää tomaatti-vuohenjuustokeittoon basilikaa


Huom! Tomaatti-vuohenjuustokeiton kaveriksi sopii loistavasti oliivipatongit. 

Tomaatti-vuohenjuustokeiton ainesosat

  • Keskikypsiä mehukkaita tomaatteja 1,5 kiloa 
  • 1/2 litraa vettä
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl pippuria
  • 250 g sulavaa chèvre -juustoa
  • 2 rl créme fraiche
  • 1/4 tl muskottipähkinä
  • 1/2 basilikanippu

 

Keiton valmistusaika

Keiton valmistamiseen on hyvä varata reilusti aikaa. Stefillä valmistamiseen menee yleensä jokunen tunti ja keittoa vaalitaan suurella rakkaudella. Parhaimmillaan keitto on hänen mielestään vasta valmistusta seuraavana päivänä. 

Jätä kommentti